Veiligheid

Algemeen

De vrijwilligers van de Koninklijke en de trainers, die verantwoordelijk zijn voor de zeilinstructie van uw zoon of dochter en de begeleiding van de zeilkampen, zijn allen ervaren watersporters in het bezit van tenminste het Klein Vaarbewijs 1 (binnenwater) of KVB 2 (IJsselmeer) voor het varen van de RIB's en de Philippine. Veel van de instructeurs zijn CWO gecertificeerd; zij geven de instructie naar beste inzicht en vermogen, in overeenstemming met de daarvoor geldende normen, eisen en gebruiken.

Wij verwachten van alle Heintjes & Heinen jeugdzeilers dat zij gezond zijn, kunnen zwemmen (minimaal zwemdiploma B) en voldoende verzekerd zijn. Daarnaast verwachten wij van de ouders alle relevante informatie over de jeugdzeiler dat een veilig en goed verloop van de zeilinstructie in de weg zou kunnen staan.

De Koninklijke en haar vrijwilligers kunnen nimmer aansprakelijkheid aanvaarden voor enige schade, hoe ook genaamd en door welke oorzaak ook ontstaan, bijvoorbeeld met betrekking tot lichamelijk letsel, verlies of beschadiging van eigendommen, geleden of veroorzaakt door deelnemers aan de zeilinstructie en/of zeiltochten.

Zwembadtraining

Heintjes Zwembadtraining

De eerste Optimistentraining van het seizoen voor de Heintjes in de CWO groepen is in een zwembad en daarom noemen we die… de zwembadtraining. Je leert tijdens de zwembadtraining wat je moet doen als je bootje omslaat en je leert in je eentje je boot weer rechttrekken. Dat is vooral voor de veiligheid belangrijk en hoort bij de basis van het omgaan met de Optimist.

De zwembadtraining wordt verzorgd door een aantal instructeurs van de Heintjes. In het zwembad liggen twee bootjes; één met en één zonder mast. Je eigen bootje heb je bij de zwembadtraining niet nodig.

De zwembadtraining is altijd eind maart, kijk voor de exacte datum op de Kalender Jeugdzeilen. Begin april gaan we namelijk het IJsselmeer op. Het leukste van deze eerste training is het om iedereen na de winter weer te zien, in het zwembad te dollen en de instructeurs in het water te mogen gooien! Ook de jeugdzeilers van de Optimisten wedstrijdgroep doen mee aan deze training.

Draag kleding die nat mag worden, net als bij het afzwemmen voor je zwemdiploma's B en C. Daaronder je zwembroek/bikini en daarover een zwemvest. Jullie gaan aan het begin van de training met veel kleren aan te water, overigens is niet de hele training met overkleren aan.

NB In het zwembad geen droogpakken of wetsuits, omdat het chloor de pakken beschadigt.

 

Fijn en veilig varen

De Heintjes is een gezellige zeilvereniging waar plezier in het zeilen en veilig varen voorop staan. Alleen bij onweer of veel te harde wind is er geen les op het water. Dan is er theorieles en worden knopen & regels en het verhogen van de bootsnelheid aan de lestafel in het clubhuis de 'Noordkaap' uitgelegd.

Veilig varen betekent je boot en materiaal in orde houden, de goede knopen kunnen maken, en de voorrangsregels op het water kennen.

bootjeskeuring

Bootjeskeuring

De tweede training aan de start van het seizoen is de Bootjeskeuring. Samen met je instructeur loop je alle onderdelen van je boot langs. Is alles aanwezig? Zit alles vast zoals het hoort? Ook je zeilkleding wordt hierbij onder de loep genomen. Kijk alvast op de Checklist Heintjes Bootjeskeuring om te zien of jouw bootje volledig is.

Wil je nog zeilkleding, zeilboot of andere watersportartikelen aanschaffen of verkopen? Kijk dan op onze Vraag & Aanbod pagina; zo kun je nog goede gebruikte spullen voor een leuk prijsje overnemen en je outfit helemaal compleet maken.

Mis je nog steeds iets? Geen zorgen, die dag staat er ook een mobiele watersport winkel waar je onderdelen etc. kunt aanschaffen.

Rescue training

Ook het varen op de RIB, alias ‘Pudding’ is niet zonder gevaren. Daarom proberen we ieder jaar voor alle instructeurs, trainers en ouders (schippers en bemanning) een Rescue training te organiseren. Zowel de praktijk als de theorie wordt dan onder de loep genomen.

Ook ouders zijn van harte welkom bij de Rescue training! Dit omdat zij ook wel eens varen als schipper of meegaan als bemanning op de Pudding en door het volgen van de Rescue training zo goed mogelijk weten wat te doen en waar op te letten.

Het varen in een RIB als schipper, is voorbehouden aan personen met een geldig Klein Vaarbewijs 2 (Markermeer). Alleen als je met twee personen op de RIB bent kun je ook als Rescue ingezet worden. Als bemanning op de RIB mee gaan kan wel door personen zonder vaarbewijs.

Uiteraard verwachten wij van alle opvarenden op de Pudding dat zij een zwem- of reddingsvest dragen. Verantwoordelijk varen en 0% alcohol gebruiken zolang zij op de RIB varen of als Rescue ingezet worden.

Kalender Jeugdzeilen

Zeilkleding

Goede zeilkleding heeft bij het zeilen alles te maken met veiligheid! In goede kleding blijf je ook bij kou en nattigheid droog en comfortabel. Goede kleding voorkomt dat je moe wordt of dat je spieren verkrampen. In het voorjaar is het water nog erg koud en zou je zonder goede kleding snel onderkoeld kunnen raken als je in het water raakt. Ook de wind zorgt dan voor een ‘chill factor’.

Je draagt altijd

  • een zwemvest (zonder opstaande kraag) met een fluitje
  • surfschoenen of korte neopreen zeillaarsjes (zodat je je voeten (tenen!) niet bezeerd)
  • zeilhandschoenen voor een goede grip op de schoot en je roer
  • bij kou een muts en bij zon zonnebrand, een pet en een zonnebril

Heintjes

Naast de verplichte onderdelen dragen de Heintjes een droogpak in het prille voorjaar, de herfst en de winter. Onder het droogpak draag je thermo ondergoed, een fleecetrui en een joggingbroek of een zogenoemd berenpak over je thermo ondergoed. Sommige droogpakken zijn inclusief 'sokken'. Daarin kun je het beste sokken dragen. In deze tijd van het jaar zijn zeilhandschoenen met ‘gesloten vingers’ best lekker.

In de zomer draag je onder je droogpak een lange of korte (jogging-)broek of zwemkleren met een T-shirt of een trui. Bij heel warm weer kun je een ‘shorty’ aan (wetsuit met korte mouwen). Nu kun je bijvoorbeeld ook zeilhandschoenen met ‘korte vingers’ aan. Of er daadwerkelijk een shorty gedragen mag worden tijdens de instructie wordt bepaald door de instructeur. Zorg dus altijd dat je beiden bij je hebt.

Heinen en wedstrijdzeilers

In het prille voorjaar en tegen eind oktober, als het water koud is, draag je een droogpak met daaronder thermo kleding. Zodra het weer het toelaat en het water ‘warm’ genoeg is kun je een wetsuit dragen. Onder je wetsuit kun je ook een rash vest of een thermo shirt dragen. Eventueel draag je over je wetsuit een spraytop; ideaal om afkoeling door de wind tegen te gaan.

55-zwemvesten-en-kleintjes-44258372462-o

Zwemvesten

Voor de meeste zeilers al bekende kost, toch nog even op een rijtje:

  • Kinderen zonder zwemdiploma’s dragen altijd een zwemvest op de Haven en op de Noordkop. Ook de jongere broertjes & zusjes die gezellig meekomen.
  • Op de T-steiger, tijdens trainingen, draag je alvast een zwemvest.
  • Heb je een droogpak aan dan draag je te allen tijde een zwemvest; ga je tóch nog even het water in zonder zwemvest… dan is je droogpak ineens levensgevaarlijk!
  • Stapt men aan boord van de Pudding dan draagt men ten minste een zwemvest en bijvoorkeur een reddingsvest. We geven graag het goede voorbeeld aan onze jeugd.