De vrijwilligers van de Koninklijke en de trainers, die verantwoordelijk zijn voor de zeilinstructie van uw zoon of dochter en de begeleiding van de zeilkampen, zijn allen ervaren watersporters in het bezit van tenminste het Klein Vaarbewijs 1 (binnenwater) of KVB 2 (IJsselmeer) voor het varen van de RIB's en de Philippine. Veel van de instructeurs zijn CWO gecertificeerd; zij geven de instructie naar beste inzicht en vermogen, in overeenstemming met de daarvoor geldende normen, eisen en gebruiken.
Wij verwachten van alle Heintjes & Heinen jeugdzeilers dat zij gezond zijn, kunnen zwemmen (minimaal zwemdiploma B) en voldoende verzekerd zijn. Daarnaast verwachten wij van de ouders alle relevante informatie over de jeugdzeiler dat een veilig en goed verloop van de zeilinstructie in de weg zou kunnen staan.
De Koninklijke en haar vrijwilligers kunnen nimmer aansprakelijkheid aanvaarden voor enige schade, hoe ook genaamd en door welke oorzaak ook ontstaan, bijvoorbeeld met betrekking tot lichamelijk letsel, verlies of beschadiging van eigendommen, geleden of veroorzaakt door deelnemers aan de zeilinstructie en/of zeiltochten.
De Heintjes is een gezellige zeilvereniging waar plezier in het zeilen en veilig varen voorop staan. Alleen bij onweer of veel te harde wind is er geen les op het water. Dan is er theorieles en worden knopen & regels en het verhogen van de bootsnelheid aan de lestafel in het clubhuis de 'Noordkaap' uitgelegd.
Veilig varen betekent je boot en materiaal in orde houden, de goede knopen kunnen maken, en de voorrangsregels op het water kennen.
Ook het varen op de RIB, alias ‘Pudding’ is niet zonder gevaren. Daarom proberen we ieder jaar voor alle instructeurs, trainers en ouders (schippers en bemanning) een Rescue training te organiseren. Zowel de praktijk als de theorie wordt dan onder de loep genomen.
Ook ouders zijn van harte welkom bij de Rescue training! Dit omdat zij ook wel eens varen als schipper of meegaan als bemanning op de Pudding en door het volgen van de Rescue training zo goed mogelijk weten wat te doen en waar op te letten.
Het varen in een RIB als schipper, is voorbehouden aan personen met een geldig Klein Vaarbewijs 2 (Markermeer). Alleen als je met twee personen op de RIB bent kun je ook als Rescue ingezet worden. Als bemanning op de RIB mee gaan kan wel door personen zonder vaarbewijs.
Uiteraard verwachten wij van alle opvarenden op de Pudding dat zij een zwem- of reddingsvest dragen. Verantwoordelijk varen en 0% alcohol gebruiken zolang zij op de RIB varen of als Rescue ingezet worden.
Goede zeilkleding heeft bij het zeilen alles te maken met veiligheid! In goede kleding blijf je ook bij kou en nattigheid droog en comfortabel. Goede kleding voorkomt dat je moe wordt of dat je spieren verkrampen. In het voorjaar is het water nog erg koud en zou je zonder goede kleding snel onderkoeld kunnen raken als je in het water raakt. Ook de wind zorgt dan voor een ‘chill factor’.
Je draagt altijd
Naast de verplichte onderdelen dragen de Heintjes een droogpak in het prille voorjaar, de herfst en de winter. Onder het droogpak draag je thermo ondergoed, een fleecetrui en een joggingbroek of een zogenoemd berenpak over je thermo ondergoed. Sommige droogpakken zijn inclusief 'sokken'. Daarin kun je het beste sokken dragen. In deze tijd van het jaar zijn zeilhandschoenen met ‘gesloten vingers’ best lekker.
In de zomer draag je onder je droogpak een lange of korte (jogging-)broek of zwemkleren met een T-shirt of een trui. Bij heel warm weer kun je een ‘shorty’ aan (wetsuit met korte mouwen). Nu kun je bijvoorbeeld ook zeilhandschoenen met ‘korte vingers’ aan. Of er daadwerkelijk een shorty gedragen mag worden tijdens de instructie wordt bepaald door de instructeur. Zorg dus altijd dat je beiden bij je hebt.
In het prille voorjaar en tegen eind oktober, als het water koud is, draag je een droogpak met daaronder thermo kleding. Zodra het weer het toelaat en het water ‘warm’ genoeg is kun je een wetsuit dragen. Onder je wetsuit kun je ook een rash vest of een thermo shirt dragen. Eventueel draag je over je wetsuit een spraytop; ideaal om afkoeling door de wind tegen te gaan.